Rob de Vries :-)

uit Enschede

Modificatie Elektrische Vliegenmepper

Benodigdheden:
Elektrische vliegenmepper Kniptang of soldeergerij en stukje draad

Vliegenmepper Te Koop bij:
Blokker, Gamma, Karwei, Action (blauwe, schijnt nog krachtiger te zijn), Tuincentra en verscheidene supermarkten.

 Waarschuwing:
De modificaties verhogen het voltage van het rooster. Hierdoor is het aanraken van het rooster dan ook meer dan pijnlijk geworden,
wat in sommige gevallen misschien de bedoeling is maar ga er maar vanuit dat het niet bijzonder prettig is..

Ook zal door de modificaties het rooster niet meer automatisch ontladen, het duurt zeker 30 seconden voor het rooster ontladen is...
Misschien handig om uit de buurt van de wat jongere kinderen te houden dus. Zorg dat bij het veranderen van de mepper altijd stroomloos gewerkt wordt. Pijn is niet fijn, tenslotte. Alles op eigen risico, bla bla bla.

 

Hoe haal je meer Volts uit je vliegenmepper:
Hieronder zie je de componentzijde van een inmiddels gemodificeerde mepper. Aan de linker kant is duidelijk de (ongenaamde) plek voor de ontlaadweerstand te zien. Deze zit in sommige gevallen op de componentzijde, en in sommige gevallen op de achterkant. Het verwijderen van deze weerstand levert zowat een verdubbeling in voltage op.
Na deze modificatie blijft er na het indrukken van de knop, nog minstens 30 seconden stroom op het rooster staan. Pas op dus..

 

Hieronder nogmaals de componentzijde van de printplaat. In de lichte vlakken zijn de weerstanden aangegeven die in ieder geval verwijderd kunnen worden. Weerstand R4 kan, als deze gaat vonken, vervangen worden voor een draadbrug. Wat makkelijker is, is als je de mepper niet meer in originele staat terug wilt brengen (geen idee hoe lang ze het dan volhouden, mijn 2e mepper tot nu toe al zeker een week met meerdere kills), is om de weerstand die links onder gearceerd staat er uit te solderen of te knippen en om de R4 uit te schakelen door het te verwijderen en een draadje tussen de contacten op de printplaat te solderen.
Op sommige meppers zit geen R4, dus kun je deze stap al makkelijk overslaan. Alleen dus de linker er uit solderen.

Op de onderstaande 2 (erg matige) plaatjes zijn de modificaties te zien. De weerstand die over de draden van de mepper staat is aan 1 kant verwijderd, en de weerstand R4 is overbrugd met een stukje draad.

Meting vóór de weerstand modificatie:   800 volt.
Meting ná de weerstand modificatie:      1800 volt.

9 volt aansluiten op de mepper is niet echt een goed idee. Mepper overleden... Het lijkt erop dat D5 de verhoogde spanning niet kan hebben. Het werk heel even en heeft een knallend effect maar dan is het ook passé. Mogelijk kun je van de oude mepper nog wat onderdelen bewaren om ze bij een nieuwe mepper te kunnen vervangen.

2 comments

 • Comment Link Saturday, 19 October 2019 06:47 posted by Jochem

  Rob hoe kom ik zo printplaat met aansluit om mijn ratten te vangen hoor van je.

  Groet Jochem

  Edited by: Rob

  Hoi Jochem,

  Ik gebruik dit voor de ratten en muizen https://bit.ly/2PGbB92

  Report
 • Comment Link Saturday, 07 November 2015 10:49 posted by richard

  heb een kat die op aanrecht springt en plasjes doet , heeft u idee om gaas of netten te maken en op aanrecht te leggen met idee van vliegenmepper . kat hoeft niet dood maar u snapt het.

  Report

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.